Umírání ve zdravotnickém zařízení pohledem ošetřovatelského personálu - Váchová, Agáta (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá umíráním ve zdravotnickém zařízení pohledem ošetřovatelského personálu. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část práce obsahuje základní informace a pojmy týkající se umírání a smrti, vliv umírání na ošetřovatelský personál a specifika ošetřovatelské péče o umírající pacienty. Hlavním cílem bylo zjistit jakou podporu získává ošetřovatelský personál od managementu a jak ošetřovatelský personál zajišťuje potřeby umírajícímu pacientovi. Pro dosažení těchto cílů bylo stanoveno pět výzkumných otázek. Empirická část práce byla zpracována kvalitativním výzkumným šetřením formou polostrukturovaného rozhovoru, který obsahoval dvacet jedna otázek. Výzkumný soubor byl tvořen praktickými a všeobecnými sestrami na vybraných nemocničních odděleních. Získané informace byly následně zpracovány formou otevřeného kódování a poté kategorizovány do sedmi kategorií. Z výsledků je zjevné, že psychologická podpora od managementu je ošetřovatelskému personálu poskytována zejména staniční či vrchní sestrou. V případě psychické potřeby se ošetřovatelský personál odkazuje spíše na rodinu a přátele. Velká část informantů se ztotožnila se syndromem vyhoření, který může být důsledkem nedostatečné psychologické podpory od managementu, jež by mohla být poskytována například formou seminářů či návštěvou psychologa. Z druhého cíle vyplynulo, že pro zajištění biologických potřeb je zásadní tlumení bolesti, hygienická péče přizpůsobena zdravotnímu stavu pacienta a podávání stravy dle přání pacienta. Pro zajištění psychických potřeb je důležitá podpora od personálu, která kvůli nedostatku času a personálu bývá opomíjena. Sociální potřeby zajišťuje především rodina umírajícího pacienta formou návštěv nebo nemocniční kaplan. Nejčastěji vyskytující se překážkou je uzpůsobení pokojů pacientů, které není vhodné pro zajištění soukromí umírajícího pacienta a jeho rodiny. Výsledky výzkumu práce byly použity k vytvoření podkladu semináře pro sestry.
Dying in Medical Institution from the Point of View of Nursing Staff
Keywords: umírající pacient; ošetřovatelský personál; psychologická podpora; management; potřeby umírajících; překážky; dying patient; nursing staff; psychological support; management; needs of the dying; barriers