Ochrana krajiny s významnými kulturně historickými hodnotami - Přírodní park Horní Střela - Koudelková, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se věnuje ochraně krajiny s významnými kulturně historickými hodnotami na konkrétním případě přírodního parku Horní Střela. Klade si za cíl identifikaci kulturně historických jevů v krajině. K tomu využívá staré mapy a letecké snímky, které porovnává se současným stavem. Zohledňuje i územně plánovací dokumentaci příslušných obcí a krajů. V úvodu je věnován prostor cílům a hypotézám práce. Následují teoretické kapitoly, kde jsou na základě literatury vysvětleny jednotlivé pojmy a stanovena metodika. Další část se už věnuje představení konkrétního sledovaného území. Stěžejní kapitola pojednává o identifikovaných jevech. Jsou zde představeny hrozby a rizika, ale i pozitiva a příležitosti pro přírodní park. Závěr reflektuje výsledky a vyhodnocuje hypotézy. Součástí práce jsou mapové, tabulkové a fotografické přílohy, které vznikly při terénním průzkumu.
Protecting landscape with significant cultural and historical values - Natural park Horní Střela
Keywords: přírodní park; přírodní hodnoty; kulturně historické hodnoty; ochrana krajiny; Horní Střela; natural park; natural values; cultural and historical values; landscape protection; Horní Střela