Analýza kauzality mezi vývojem nářadí a vývojem sestav ve sportovní gymnastice žen - Tůmová, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce poskytuje přehled historického vývoje sportovní gymnastiky ve světě a u nás. Je zaměřena na historii ženské sportovní gymnastiky. Důraz je kladen na vývoj konstrukce kladiny, jako hlavního gymnastického nářadí ve sportovní gymnastice žen. Práce na základě pramenného poznání podává celkový obraz o charakteristikách tohoto nářadí a popisuje postupné změny pohybového obsahu cvičení na kladině. Dále, dle aktuálních pravidel sportovní gymnastiky žen, vymezuje současné předpisy pro cvičení na tomto nářadí.
The analysis of causality between evolution of apparatus and development of reports in women's artistics gymnastics
Keywords: Gymnastika; sportovní gymnastika; vývoj; nářadí; kladina; cvičení; historie; Gymnastics; artistic gymnastics; evolution; equipment; balance beam; history