Depresivní symptomatika u dětí s Aspergerovým syndromem - Ertlová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce ve své první části čtenáře seznamuje s pervazivní vývojovou poruchou, poruchou autistického spektra, Aspergerovým syndromem a jejich diagnostickými kritérii. Podrobněji se věnuje specifickým projevům Aspergerova syndromu. Ve druhé části popisuje depresivní syndrom, jeho symptomatiku u dětí, diagnostická kritéria, dále popisuje depresivní myšlení a prožívání, vybrané depresivní poruchy a zmiňuje jejich výskyt a projevy u dětí s Aspergerovým syndromem. Dále se práce zabývá problematikou diagnostiky dětí. V poslední části práce je popsána případová studie chlapce s diagnostikovaným Aspergerovým syndromem a úzkostně depresivní poruchou.
Symptoms of depression in children diagnosed with Asperger Syndrome
Keywords: pervazivní vývojová porucha; porucha autistického spektra (PAS); Aspergerův syndrom (AS); diagnostická kritéria; depresivní syndrom; úzkostně depresivní porucha; dystymie; dítě; úzkost; stres; emoce; pervasive developmental disorders; autism spectrum disorder; Asperger's Syndrome (AS); diagnostic criteria; depressive disorder; Dysthymia; child; anxiety; stress; emotions