Nouzové zásobování pitnou vodou ve vybraných částech Jihočeského kraje - Kolářová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou nouzového zásobování pitnou vodou při řešení mimořádné události a krizové situace u vybraných distributorů pitné vody Jihočeského kraje. Aktuálnost tématu vychází z dopadů klimatických změn, jako je v současnosti dlouhotrvající sucho a s tím spojený právě nedostatek vody. Cílem diplomové práce je zjistit zajištění připravenosti nouzového zásobování pitnou vodou při mimořádných a krizových situacích a charakterizovat proces výroby pitné vody až po její distribuci. V teoretické části diplomové práce jsou dále uvedeny právní předpisy pro oblast vodního hospodářství, odborná terminologie, požadavky na kvalitu pitné vody, rizika a krizové plánování pro sektor vodního hospodářství. Mimo výzkumný charakter práce je zde zohledněna i historie zásobování obyvatelstva pitnou vodou a vývoj vodárenské technologie až po současnost, který je možno využít pro edukační účely. Z tohoto důvodu je pro zpřesnění problematiky zařazen i menší počet obrazových předloh pomáhajících dokreslit čtenářovu představivost. Výzkumná část je zpracována formou strukturovaných rozhovorů s odborníky vybraných distributorů pitné vody. V práci jsou definovány silné a slabé stránky výrobního i distribučního procesu a připravenost k zajištění nouzového zásobování pitnou vodou. Na základě získaných dat z rozhovorů je vypracována SWOT analýza a výsledky jsou interpretovány pomocí Fullerova trojúhelníku. V závěru je provedeno shrnutí poznatků a vyhodnocení výzkumné činnosti.
Drinking water emergency supply in selected parts of the South Bohemian Region
Keywords: pitná voda; sucho; krizová situace; nouzové zásobování pitnou vodou; SWOT analýza; drinking water; drought; crisis situation; emergency drinking water supply; SWOT analysis