Výskyt bylinných invazních druhů rostlin na území obce Římov - Petrovičová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na výskyt bylinných invazních druhů v intravilánu obce Římov s možnou vazbou na volnou krajinu. V rámci sledování bylo na území zjištěno 14 invazních druhů řazených na Černý a šedý seznam ČR. Z druhů vázaných především na urbanizované prostředí se jednalo např. o turanku kanadskou (Conyza canadensis), turan roční (Erigeron annuus), šťavel růžkatý (Oxalis corniculata) nebo pěťoury (Galinsoga parviflora a G. quadriradiata). V (polo)přirozeném prostředí pak byly sledovány např. druhy křídlatka japonská (Reynoutria japonica), netýkavka malokvětá (Impatiens parviflora) nebo slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus). Výskyt vybraných invazních druhů je znázorněn v mapových podkladech. Diplomová práce dále zahrnuje botanický determinační klíč.
The occurrence of herbaceous invasive plant species in the territory of Římov village
Keywords: invazní druh; šíření; intravilán; černý a šedý seznam; Římov; invasive species; distribution; intravilan; black and grey list; Římov