Ověření výkonnosti harvestorové technologie rozdílných pracovních činností při těžbě lesních dřevin - Liebl, Karel (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou harvestorové technologie těžby lesních dřevin, především pak jejich výkonností. V diplomové práci jsou popsány druhy těžby, ve kterých nacházejí harvestory největší využití a je zde provedeno porovnání s technologií těžby lesních dřevin pomocí řetězové pily. S výkonností velice úzce souvisejí vnější a vnitřní faktory, které výkonnost ovlivňují negativně a pozitivně. Na základě měření dílčích cyklů při těžbě a terénního pozorování při rozmanitých těžebních činnostech jsou hodnoceny vlivy faktorů na výkonnost. Mezi hlavní faktory lze zařadit zkušenosti obsluhy, druh těženého dřeva a charakter porostu, výkon motoru a výkonnost hydraulických systémů, druh podvozku, vlastnosti terénu a vlivy meteorologických podmínek. Účelem této diplomové práce je provést veškerá potřebná měření a na jejich základě upravit výpočet teoretické výkonnosti na výkonnost skutečnou volbou opravných koeficientů.
Verifying the efficiency of harvesting technology during various working activities within the harvest of forest woods
Keywords: Harvestor; dřevina; les; faktory; výkonnost; Harvester; wood; forest; factors; efficiency