Ukazatel EVA v praxi a jeho modifikace - Mastný, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá ukazatelem ekonomické přidané hodnoty a jeho využitím. Ekonomická přidaná hodnota se řadí mezi tzv. moderní hodnotové ukazatele. Jejím hlavním rysem je, že nezohledňuje pouze výnos, ale i riziko s ním spojené. Práce se nejprve zabývá výkonností podniku a rozdíly mezi tradičními a moderními ukazateli finanční výkonnosti podniku. Hlavní část práce se zabývá konceptem EVA a popisuje úpravy účetního modelu, které vedou k ekonomickému modelu. Detailně jsou popsány úpravy vedoucí k čistým operativním aktivům a operativnímu zisku. V další části je popsáno využití EVA v praxi a závěrečná část obsahuje případovou studii, kde je EVA počítána na vybraném podniku.
EVA indicator in the practice and its modifications
Keywords: Ekonomická přidaná hodnota; operativní aktiva; operativní zisk; Economic Value Added; operating assets; operaitng profit