Nedovolené ozbrojování a zneužití střelných zbraní - Hlinovský, Jakub (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku nedovoleného ozbrojování a zneužití střelných zbraní. Přesný počet nelegálních zbraní a míra jejich výskytu je prakticky nezjistitelná. Nelegální ozbrojování a s tím úzce související zneužívání střelných zbraní jsou celosvětovým problémem, spjatým nejen s kriminálními činnostmi. Hlavním cílem předkládané práce je teoreticky a empiricky zmapovat problematiku nedovoleného ozbrojování a zneužití střelných zbraní na území České republiky. V úvodní teoretické části jsou vymezena teoretická východiska, základní pojmy a shrnuta platná česká "zbraňová" legislativa. Jsou v ní popsány přípravy implementace evropských norem a s tím spojené připravované změny české zbraňové legislativy. Dále jsou popsány druhy zbraní, způsoby získání legálních zbraní a zbrojního průkazu, pronikání zbraní na černý trh, nelegální zbraně, jejich legalizace a využívání legislativy v boji proti nelegálnímu ozbrojování. Jsou připomenuty konkrétní případy spojené se zneužitím střelných zbraní, což dokresluje aktuálnost řešeného tématu. Pro praktickou část studie byla získána data z oficiálních Statistik kriminality odboru věcných gescí a statistik Policejního prezidia České republiky a cílem deskriptivně zmapovat a analyzovat vývojový trend mimořádných událostí s použitím střelných zbraní na území České republiky v letech 2010 - 2019, tedy desetileté období. Dále jsou formulovány tři základní výzkumné otázky, na které bude hledána odpověď a to zmapování vývoje nedovoleného ozbrojování a zneužití střelných zbraní na území České republiky. Dále vymezení činnosti jednotlivých složek integrovaného záchranného systému při zásahu proti aktivnímu střelci a legislativní opatření, zaměřující se na problematiku střelných zbraní v civilním sektoru. Z výsledků nashromážděných dat vyplývá, že výskyt případů nedovoleného ozbrojování ve sledovaném období stagnuje a zneužívání střelných zbraní dlouhodobě klesá. K páchání trestných činů jsou častěji zneužívány legálně držené střelné zbraně. Dále bylo zjištěno, že zbraně jsou nejčastěji zneužívány k trestným činům nebezpečného vyhrožování, úmyslnému ublížení na zdraví a k loupežím. Výsledky výzkumu a závěry mohou být využity ke studijním účelům a jako materiál pro oblast ochrany obyvatelstva. Je důležité se tomuto tématu věnovat, protože dopady nedovoleného ozbrojování jsou značné a dlouhodobě neřešená problematika nelegálních zbraní by mohla způsobit mnoho vážných problémů s dopadem na lidské zdraví, na životy, na ekonomiku nebo případně na celou společnost.
Illegal Arming and Misuse of Firearms
Keywords: Střelná zbraň; nedovolené ozbrojování; mimořádná událost; černý trh; zbraňová amnestie.; Firearm; illegal arming; emergencies; black market; weapons amnesty.