Technické památky - historie a technická řešení vodních elektráren - Zasadil, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
V bakalářské práci se zabývám využitím vodní síly jako zdroje energie. První část práce je zaměřena na historii využívání vody jako zdroje energie. V druhé části se zabývám vodními mlýny a jejich přestavbou na vodní elektrárny. Třetí část je věnována konstrukci vodních turbín a vodních elektráren. V následujících částech jsem se zabýval vodními elektrárnami a výpočtem účinnosti jejich soustrojí.
Technical sights - history and technical design of hydro-electric power plants
Keywords: Vodní elektrárny v Jižních Čechách; vodní kolo; vodní soustrojí; oběžné kolo vodní turbíny; water electric plants in Southern Bohemia; waterwhel; watersets; impeller of water turbine