Vývoj spokojenosti zákazníků společnosti E.ON - Pešková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce hodnotí vývoj spokojenosti zákazníků energetické společnosti E.ON v letech 2005 ? 2010 na základě posouzení výzkumu MAC CASA. Výsledky jsou dány do souvislostí s realizovanými marketingovými opatřeními, vývojem cen a dalšími skutečnostmi, které se v uvedeném období udály. Na vyhodnocení navazují doporučující kroky, jejichž cílem je zlepšit spokojenost a věrnost zákazníků.
E.ON Customer Satisfaction Development
Keywords: vývoj spokojenosti zákazníků; zákaznická loajalita; výzkum MAC CASA; energetická společnost; marketingová opatření; Customer satisfaction development; customer loyalty; MAC CASA survey; energy corporation; marketing measures