Studie k dějinám středověkého osídlení. Zaniklé vesnice na Slánsku ve světle archeologických výzkumů. - Houha, Libor (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce si klade za cíl vytvořit kompletní přehled zaniklých vrcholně středověkých vesnic na území Slánska. Tento přehled je dále rozšířen o nedestruktivní průzkum zaniklých středověkých vesnic Řimín a Újezdec. Nedestruktivním průzkumem je míněno především použití geofyzikální prospekce spolu s použitím systému GPS či základním zaměřením GPS s metrickými pásmy. Obsah práce se také zaměřil na rámcové datování těchto vesnic, důvod jejich zániku a začlenění do kontextu středověké kolonizace.
Study on the history of the medieval settlement. Extinct villages in the Slany area in the light of archaeological researches.
Keywords: středověk; zaniklá vesnice; Slaný; nedestruktivní průzkum; středověká kolonizace; the Middle Ages; extinct village; Slany; medieval village; non-destructive research; medieval colonization