Dopady členství ČR v EU na místní malé a střední podnikání - Knížetová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat MSP v ČR po vstupu do EU. Důraz byl přitom kladen na nalezení vhodných doporučení pro podnikatele k zajištění budoucího rozvoje a prosperity. K dalším cílům patřil rozbor dotační politiky pro podporu tohoto typu podnikání a zjištění požadavků podnikatelů na podporu. Hlavním cílem pak bylo navrhnout určitá doporučení ke zvýšení konkurenceschopnosti MSP. V první části práce je čtenář seznámen s definicí a životním cyklem MSP, jejich historií, výhodami a nevýhodami, současným stavem v ČR a nakonec partnerstvím a spojenectvím co by řešením typických problémů MSP. Následující díl se věnuje možnostem podpor dostupných MSP v programovém období 2004 až 2006 a 2007 až 2013 a podrobně rozvádí nejdůležitější z nich. Třetí část obsahuje dotazníkové šetření a dvě další ankety, ve kterých byly zjišťovány požadavky MSP na podporu. Celou práci uzavírá souhrn konkrétních opatření pro zvýšení konkurenceschopnosti MSP.
The impacts of membership of the Czech Republic in the European Union on the local small and medium enterprises
Keywords: malé a střední podniky; podpora podnikání; strukturální fondy; programy EU; Small and medium enterprises; Enterprise Support; Structural Funds; EU Programs