Mzdová agenda a její zpracování v různých účetních programech na PC - Svatošová, Helena (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na zpracování mezd na počítači v dvou různých programech - OKmzdy a Money S3. Teoretická část obsahuje seznámení s oběma programy, s jejich ovládáním, způsoby, jakými se zadávají noví zaměstnanci a zpracovávají jejich mzdy a také jakým způsobem se provádí uzávěrka měsíce a výplata mezd. V praktické části je vytvořena mzda pro dva zaměstnance ve velké organizaci za leden 2007. První zaměstnanec je odměňován měsíční mzdou, má naturální požitek v možnosti používat služební automobil i k soukromým účelům, dvě děti, na které uplatňuje daňové zvýhodnění a byl v měsici lednu nemocný. Druhá zaměstnankyně je odměňována hodinovou mzdou, podala výpověď z pracovního poměru k 31.3.2007, čerpala v měsíci lednu dovolenou a je jí prováděna srážka ze mzdy exekucí. Oběma zaměstnancům jsou poskytovány zaměstnavatelem obědy nebo stravenky a příspěvek na penzijní připojištění. Potom je provedeno porovnání obou programů z hlediska souladu s legislativou, kvality, ceny, dokumentace a tiskových výstupů. V závěru práce jsou zhodnoceny oba programy, jejich výhody a nevýhody. U programu Money S3 byla zjištěna chyba ve výpočtu daňového bonusu, větší pracnost a vyšší nároky na odborné znalosti uživatele.
Wage agenda and it's processing in various accounting programs for PC
Keywords: mzdový program; mzda; zaměstnanec; pracovní poměr; nemocenské dávky; exekuce; Remuneration program; wage/salary; employee; employment; sick benefits; execution