Vliv polymorfismu kandidátního lokusu na technologické vlastnosti mléka - Vaňková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit vliv polymorfních variant lokusu mléčného proteinu betakaseinu (CSN2) na znaky produkce a technologickou jakost mléka u plemen český strakatý skot a holštýnský skot. DNA byla izolována z mléka. Pro zjištění genotypu byly použity metody PCR a RFLP. Stanovení genotypů A1A1, A1A2 a A2A2 bylo uskutečněno u 702 dojnic. Ve zkoumané populaci u všech vzorků byl genotyp A1A1 zastoupen 11,40 %, A1A2 38,46 % a genotyp A2A2 50,14 %. Vybranými parametry mléčné užitkovosti byly: dojivost (kg), procento bílkovin a procento tuku. Pro statistické vyhodnocení byl použit program STATISTICA 12. Ve výsledcích nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv genotypu CSN2 na zvolené znaky mléčné užitkovosti. Tento výsledek mohl být způsoben malým počtem jedinců zahrnutých do analýzy, výzkum bude dále v rámci grantu QJ1510339 a GAJU028/2019/Z pokračovat.
Effect of candidate locus polymorphism on the technological properties of milk
Keywords: mléčná užitkovost; mléko; genetický polymorfismus; skot; betakasein; CSN2; milk yields; milk; genetic polymorphism; cattle; betacasein; CSN2