Krizová připravenost obce s pověřeným obecním úřadem Březnice vyplývající z Krizové plánu ORP Příbram - Pinkava, František (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce analyzuje přípravu obce s pověřeným obecním úřadem na krizové situace, která vychází z krizového plánu obce s rozšířenou působností. Výsledkem této práce je pak plán krizové připravenosti pro danou obec, který lze aplikovat v praxi. Celou diplomovou práci lze rozdělit do několika částí. První část je teoretická, jejímž účelem je shrnout poznatky o krizovém řízení a analýza literatury vztahující se k oblasti krizového managementu. Zabývám se zde současným stavem krizové dokumentace. Jsou zde vymezeny nejdůležitější pojmy vztahující se k tématu práce a jsou definovány vazby mezi nimi. Nejdůležitějšími pojmy jsou hrozby, rizika, Integrovaný záchranný systém, mimořádná událost a krizová situace. V dalších částech kapitoly se zabývám metodikou zpracování plánů krizové připravenosti, která se mi stala předlohou k samotnému vytvoření tohoto plánu pro obec s pověřeným úřadem Březnice. Zpracování této části práce je založené na sběru a třídění dat, kdy jsem postupoval především faktografickou-analytickou metodou. Důležitá byla i konzultace s odborníky, jelikož některé zdroje nebyly vždy aktuální díky časté změně právních předpisů. Sběr dat byl tedy proveden kvalitativní formou, kdy jsem pracoval s jednotlivými platnými zákony, nařízeními vlády, vyhláškami, jinými právními normami a s daty dostupných literárních zdrojů, odborných publikací, včetně informací z internetových stránek, především z oficiálních stránek jednotlivých složek IZS a Ministerstva vnitra. V samotné výzkumné části je pak charakterizováno město Březnice, pro které je plán krizové připravenosti zpracováván. Je zde uvedena všeobecná správní charakteristika města s obcemi, které pod město spadají, dále jeho demografie, infrastruktura, geografická a klimatická charakteristika. Jsou zde graficky znázorněné důležitá zařízení z pohledu ochrany obyvatelstva, jako jsou školy, školská zařízení a sociální zařízení, a dále jsou zde charakterizovány složky Integrovaného záchranného systému ve městě spolu s prostředky, které jsou jim k dispozici. Důležitou částí diplomové práce je analýza rizik, která mně byla poskytnuta Hasičským záchranným sborem ČR z Krizového plánu ORP Příbram, a stala se zásadním zdrojem ke zpracování této práce. Analýza rizik identifikuje 14 hrozeb, které se ve správním obvodu ORP Příbram mohou vyskytnout. Za nejdůležitější část diplomové práce považuji analýzu rizik města Březnice. Ne všechny hrozí i ve správním obvodu města Březnice, ale v tomto správním obvodu se vyskytují jiné hrozby, které krizový plán ORP nepodchycuje. Zde jsem došel právě k zásadnímu zjištění, že krizové plány obvodu ORP jsou obecné a nedostačující k přípravě řešení vzniku krizových situací správních obvodů obcí s pověřeným úřadem. Ke zjištění jsem došel díky provedené SWOT analýze, díky které jsem objevil hrozby, kterými se krizový plán nezabýval. V dalších částech kapitoly jsem jednotlivé zjištěné hrozby analyzoval z typových plánů a zjišťoval negativní dopady na obyvatele a fungování obce. Na základě těchto zjištění jsem plánoval opatření, která by se v případě vzniku krizové situace měla provést a je zde uveden i postup aplikace daných opatření. Spolu s tím je zde uvedena i odpovědná osoba za aplikaci těchto opatření. Ze 14 hrozeb z analýzy rizik je zpracováno pro ORP Příbram 9 mimořádných událostí, které řeší 9 typových plánů. K těmto 9 řešeným mimořádným událostem jsem dle své provedené SWOT analýzy vypracoval stejným způsobem 6 závažných hrozeb, které považuji za závažné, a orgány krizového řízení v obci by se jimi měly zabývat. Při zpracování úniků nebezpečných látek jsem pracoval se systémem TEREX.Výsledkem diplomové práce je několik zjištění a samotný návrh Plánu krizové připravenosti pro obec s pověřeným úřadem Březnice.
Emergency preparedness of municipalities with authorization of the municipal office Březnice resulting from Crisis Plan MEP Pribram
Keywords: Obec; plán krizové připravenosti; analýza rizik; samostatnost; efektivita; municipality; Crisis Preparedness Plan; hazard analysis; independence; effectiveness