Vliv pratotechnických postupů na fytocenologické a produkční charakteristiky trvalých travních porostů - Jílková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je posoudit vliv rozdílného způsobu obhospodařování na druhovou diverzitu a produkci biomasy na podhorských travních porostech. Pokus byl prováděn v podhorské oblasti Šumavy (Kaplicko, Velký Chuchele, Údolí Velenovského potoka). Byly zde použity 4 typy obhospodařování - kontinuální pastva, mulčování, absence obhospodařování (Velký Chuchele) a kosení (Údolí Velenovského potoka). Diverzita rostlinných druhů na stanovištích a produkce sena byla sledována po dobu 3 let. Získaná data byla použita pro výpočet indexu druhové diverzity (Simpsonův a Hillův), pícninářské hodnoty porostu a živinného a vodního režimu stanovište. Hodnoty byly dále statisticky zpracovány pomocí analýzy variancí ANOVA a Fischerova LSD testu. Druhová diverzita a produkce biomasy je jednoznačne ovlivněna způsobem obhospodařování. Mulčování a absence obhospodařování vedou k nižší druhové bohatosti a k zvyšování zastoupení trav v porostu. Produkce sena je na těchto stanovištích vyšší, stejně jako u koseného porostu, než u porostů kontinuálně spásaných. Kosený porost je druhově pomerně bohatý, ale pro zachování druhové rozmanitosti je nutné setrvat u způsobu obhospodařování nebo intenzitu současného způsobu obhospodařování zvýšit na 3 seče ročně.
The effect of different management on plant diversity and biomass production of grass stands
Keywords: druhová diverzita; kvalita píce; pastva; mulčování; úhor; kosení; výživný režim stanoviště; vodní režim stanoviště; species diversity; value of fodder duality; grazing; mulching; fallow; mowing; nutritive regime of site; water regime of site