Analýza bezpečnosti práce a pracovní úrazovosti v oblasti pozemní dopravy a manipulace s materiálem. - Kainz, Aleš (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce popisuje problematiku bezpečnosti práce a pracovní úrazovosti v zemědělství při konkrétním pohledu na oblast manipulace se zemědělskými pro-dukty. Pracovní úraz je zapříčiněn souborem několika vzájemně působících faktorů a tyto faktory jsou považovány jako hlavní zdroj a příčina pracovních úrazů, které ovlivňují vznik pracovních úrazů. Jako nejdůležitější prvek v ochraně zdraví a bezpečnosti práce je prevence. Po-vinnost hodnotit riziko je jedním ze základních principů preventivního pojetí politiky BOZP, která je prosazována ve všech zemích hlásících se k principům bezpečného podniku. Základní nutnost chránit zdraví jednotlivce je již pevně zakotvena i v nejzákladnějším právním dokumentu jakým je Ústava ČR. Základním cílem této práce je na základě analýzy faktorů, které se podílejí na vzniku pracovních úrazů a na základě provedené analýzy, stanovit pravidla a dopo-ručení pro zemědělské podniky tak, aby jim sloužila jako pomoc při eliminaci vzni-ku těchto úrazů.
Analysis of work safety and work injuries in the field of land transport and material handling.
Keywords: Bezpečnost práce; pracovní úraz; bezpečnostní opatření; prevence rizika; manipulační technika; úrazy v zemědělství; Work safety; occupational injury; safety and security measures; risk prevention; handling equipment; accidents in agriculture