The dynamics of sexual reproduction and ephippia production of Daphnia in reservoirs - Vaníčková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zaměřila na dynamiku sexuální reprodukce drobného vodního korýše, perloočky rodu Daphnia. V příznivých podmínkách se perloočky množí klonálně, avšak sexuální reprodukce může být indukována změnami v prostředí. Přesmyk k sexuální reprodukci byl studován z časo-prostorového hlediska s ohledem na vznik sexuálních stádií, jejich výskyt a genetickou strukturu. Dále bylo sledováno sexuální potomstvo, jeho výskyt, distribuce v nádrži a vliv povodní. V práci je diskutována role sexuální reprodukce v trvalých populacích perlooček.
The dynamics of sexual reproduction and ephippia production of Daphnia in reservoirs
Keywords: sexuální reprodukce; perloočka; Daphnia; trvalá vajíčka; nádrže; sexual reproduction; water flea; Daphnia; resting eggs; reservoirs