Ekologické sady v Jihočeském kraji - Stoličková, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo zjistit dynamiku rozvoje ekologických sadů v Jihočeském kraji, vyhodnotit jejich produkční potenciál, ekonomické, legislativní a environmentální aspekty a navrhnout opatření k efektivnímu využití dotačního titulu podporujícího jejich rozvoj. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníků a osobní návštěvou sedmi sadařů hospodařících v ekologickém zemědělství, kteří byli ochotni spolupracovat na šetření týkajícím se ekologických sadů v Jihočeském kraji. Ostatní data byla získána ve spolupráci s kontrolními organizacemi BIOKONT CZ, s.r.o.; KEZ o.p.s. a za pomoci webových stránek Ministerstva zemědělství i Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Z výsledků je patrné, že od roku 2008 do roku 2011 se rozloha biosadů v Jihočeském kraji zvýšila z 0,82 ha na 179,92 ha. Ze sedmi dotazovaných sadařů pouze dva sdělili, že u nich probíhá 1x ročně sklizeň ovoce. Další dva ze sedmi sadařů přiznávají, že sad založili jen za úmyslem získání dotačního titulu, neboť podmínky dané legislativou jsou snadno splnitelné. Ostatní sadaři sad založili z přesvědčení, že ekologicky vypěstované ovoce je lepší než konvenční a očekávají lepší výnosy z produkce v příštích letech. Navrhnutá opatření pro efektivní využití dotačního titulu spočívají v minimálním počtu stromů (jedinců) určitého druhu na hektar a platby dle velikosti pozemku, což by znamenalo pro rozsáhlejší pozemky nižší dotace. Diplomová práce navazovala na spolupráci Zemědělské fakulty, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací při přípravě podpor pro ekologické zemědělství v rámci Programu rozvoje venkova.
Organic orchards in South Bohemia region
Keywords: ekologický sad; Jihočeský kraj; dotace; přechodné období; ekologické zemědělství; organic orchard; South bohemia region; grant; temporary period; organic agriculture