Využití pěstounské péče na přechodnou dobu během sanace rodiny - Součková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část vymezuje základní pojmy rodina, dysfunkční rodina, sanace rodiny, sociálně-právní ochrana dětí, nástroje sociálně-právní ochrany dětí, náhradní rodinná péče, pěstounská péče na přechodnou dobu. Praktická část se zabývá zpracováním a analýzou statistických dat za šest let fungování pěstounské péče na přechodnou dobu na Krajském úřadu Jihočeského kraje oddělení náhradní rodinné péče. Zaměřuje se především na klienty, u nichž proběhl návrat do biologické rodiny. Cílem výzkumu je zmapovat a popsat efektivní nástroje ovlivňující úspěšnou sanaci u dětí, které byly svěřeny do pěstounské péče na přechodnou dobu v Jihočeském kraji.
Using temporary foster care in the process of family rehabilitation
Keywords: rodina; dysfunkční rodina; sanace rodiny; pěstounská péče na přechodnou dobu; sociálně-právní ochrana dětí; family; dysfunctional family; family rehabilitation; temporary foster care; social and legal child protection