Postoje sester k interpersonálním konfliktům na pracovišti - Švadlenková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Vzájemnou spolupráci členů ošetřovatelského a léčebného týmu narušuje řada faktorů, které mohou vyústit do konfliktní situace. Interpersonální konflikty se mohou projevit sníženou soudržností pracovního týmu a sníženou výkonností jeho členů, což může mít vliv na kvalitu ošetřovatelské péče. Teoretická část diplomové práce obsahuje odborné poznatky v oblasti konfliktů. Cílem výzkumné části práce bylo zmapovat oblast zdrojů interpersonálních konfliktů na pracovišti, jejich možný dopad na pracovní činnost sester a postoje sester k řešení konfliktů. Byl proveden kvantitativní výzkum, ke sběru dat byla zvolena metoda dotazování, technika anonymního dotazníku. Výzkum byl realizován v Nemocnici na Homolce na čtyřech lůžkových a jednom ambulantním oddělení. Zúčastnilo se ho 93 řadových sester. Zjistili jsme, že konflikty mají negativní vliv na činnost sester, omezují jejich soustředění na práci, pozornost, jsou zdrojem psychosociální zátěže a ovlivňují týmovou spolupráci. Nejčastější zdrojem konfliktu jsou chyby v interpersonální komunikaci. Zásadní bylo zjištění, že sestry mají pozitivní vztah k řešení sporů. Pokud budeme konflikt řešit v jeho zárodku, může být pro nás zdrojem nových nápadů, myšlenek, otázek, které podpoří efektivní spolupráci v rámci ošetřovatelského procesu. Diplomová práce přináší ucelené informace o aktuální situaci na jednotlivých odděleních, která budou mít možnost se s ní seznámit. Poskytuje zprávu o vzájemných vztazích, postojích ke konfliktům a příčinách sporů z pohledu sester. Poznatky je třeba reflektovat a využít při další koncepci úspěšného řízení interpersonálních konfliktů.
Attitude of nurses to interpersonal conflict at the workplace
Keywords: Interpersonální konflikt Komunikace Motivace Sestra; Interpersonal conflict Communication Motivation Nurse