Význam pobytů mimo rodinu pro děti s postižením - Kocinová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem této práce jsou dva druhy pobytů mimo rodinu, a to v první řadě letní tábory pro děti s postižením, které poskytují například různé neziskové organizace, školy, kluby apod, a jsou tak oblíbenou součástí letních prázdnin, a v druhé řadě odlehčovací pobyty, které fungují v rámci sociálních služeb podle § 44 zákona č. 108/2006 o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů, které slouží především pro to, aby si pečující osoby dětí s postižením, mohly odpočinout. V praktické části nalezneme vyhodnocení výsledků výzkumu, jehož cílem je zjistit, jaký je význam pobytů mimo rodinu v kontextu rodinného soužití. Dílčím cílem je prozkoumat, jaký význam má pobyt na konkrétní jedince s určitým druhem postižení. V rámci výzkumu byly položeny tři výzkumné otázky. Otázky směřovaly ke zjištění, v jakých oblastech pobyty dětem s postižením prospívají, jak vnímají pobyt mimo rodinu rodiče a jak samotné děti. K dosažení cílů byl použit kvalitativní postup, jehož základem se stala výzkumná metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru s rodiči dítěte s postižením, kteří využívají pobyt, a také s dětmi, které se pobytu účastnily. Jejich odpovědi byly následně zpracovány technikou otevřeného kódování a poté proběhla kategorizace dat. Z výsledků vyplývá, že pobyty mimo rodinu prospívají nejen dětem s postižením z hlediska osamostatnění se, socializace a komunikace, ale také rodičům, kteří si mohou libovolně naložit se svým volným časem. Tato bakalářská práce může posloužit jako informační materiál pro jiné rodiče, kteří mají dítě s postižením, a uvažují o možnosti pobytu mimo rodinu, ale také jako zpětná vazba organizacím, jež tyto pobyty poskytují.
The Meaning of Staying Disabled Childern outside of Family
Keywords: zdravotní postižení; rodina; letní tábory; odlehčovací pobyty.; disability; family; summer camps; relieving stays