Historie a současnost záchytných protialkoholních stanic na území České republiky - Duka, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce prezentuje historii a současnost protialkoholních záchytných stanic na území ČR. Je uctěním památky doc. MUDr. Jaroslava Skály, CSc., který byl duchovním otcem moderní léčby alkoholismu u nás a zasloužil se o vznik sítě protialkoholních záchytných stanic v mnoha místech naší země, jeho dílem je i mnoho metod terapie alkoholismu, včetně dalších doplňujících aktivit závislých osob a jejich blízkých. Cílem této diplomové práce bylo popsat historii alkoholu, první krůčky k terapii tohoto problému, účinky této návykové látky na člověka jako bio - psycho - sociální jednotku, dále popsat mnohá onemocnění a problémy, které jsou důsledkem požívání alkoholu. Pro doplnění kompletního obrazu vývoje tohoto odvětví lékařské vědy byla zvolena metoda popisu historických údajů, týkajících se vzniku, fungování, okolností, eventuálně zániku jednotlivých protialkoholních záchytných stanic. Popis dokresluje kompletní zmapování současných zařízeních tohoto typu, jejich funkce, managementu ošetření klientů, financování, vymahatelnosti plateb za pobyt a další aspekty. Je zde popsán různorodý přístup provozovatelů k řešení této služby, různá výše úhrady. Materiál doplňují grafy a tabulky, které ilustrují popsané skutečnosti a bohatá obrazová příloha, kde je možno spatřit historické i současné fotografie protialkoholních záchytných stanic v jednotlivých místech republiky, ale i autentické zápisy MUDr. Jaroslava Skály a sociální pracovnice Arnoštky Maťové v rámci terapie klientů v protialkoholní léčebně. Tato problematika si jistě zasluhuje v souvislosti se zvýšeným počtem klientů v naší populaci adekvátní pozornost, vypracování nových způsobů metodik a realizaci takových metod, které povedou k eliminaci tohoto fenoménu.
Alcoholism Center Treament in the Czech Republic in the Past and on the Present
Keywords: KLÍČOVÁ SLOVA Akutní intoxikace alkoholem; Alkohol; Management; Návyková látka; Protialkoholní záchytná stanice; Zachycená osoba; Závislost; KEYWORDS Acute alcohol intoxication; alcohol; management; addictive substance; sobering-up station; captured person; addiction