Příčiny rozpadu ČSFR - Klestil, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci se věnuji rozpadu Československa v roce 1992. Předkládám v ní popis událostí, které k tomuto rozdělení republiky vedly. Snažím se vysvětlit termín federace a národního soužití a vzájemný vztah Čechů a Slováků. Soustředím se také na události, jejichž vliv není na první pohled významný, ale jsou důležité. Dále se věnuji hodnocením vývoje s několikaletým odstupem. Ve své práci vycházím z děl českých a slovenských autorů, hlavně pak z děl Jana Rychlíka. Cílem je dodat obraz porevolučního vývoje v ČSFR a pokusit se zjistit příčiny rozpadu republiky.
The causes of the brakup of the ČSFR
Keywords: federace; pomlčková válka; Václav Havel; rozpad; Federation; war about dash; Václav Havel; breakup