Současná rodina a její některé psychologické problémy z pohledu dětí - žáků 2. stupně ZŠ - Faladová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce přináší informace o současné rodině. Nejprve teoreticky v souladu s literárními prameny, vývojovými charakteristikami rodiny i jejích členů, jejím významem a možnými problémy. Praktická část je zaměřena na konkrétní výzkum sledovaných charakteristik rodiny u žáků 2. stupně ZŠ (výzkumný vzorek tvořilo 43 žáků osmých tříd). Pomocí dotazníkových metod (standardizovaných i nestandardizovaných) byly zjišťovány názory žáků na vybrané rodinné charakteristiky. Byly tak ověřovány a následně interpretovány předem stanovené hypotézy o funkčnosti současné rodiny. Závěr shrnuje zjištěné skutečnosti, vyznívá poměrně optimisticky - děti percipují rodinu pozitivně, vzájemné vztahy mezi rodiči a dětmi jsou v podstatě dobré. Následuje doporučení pro učitele pro práci s rodinou.
Contemporary family and some of its psychological problems regarded by childern - junior school pupils.