Vliv volby ROI pozadí na výpočet relativní funkce při statické scintigrafii ledvin s 99mTc DMSA - Kubíčková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem mé bakalářské práce je Vliv volby ROI pozadí na výpočet relativní funkce při statické scintigrafii ledvin s 99mTc DMSA. Hlavním cílem této práce je zjistit, zda různá ROI pozadí ovlivní výsledek výpočtu relativní funkce ledvin. Lépe řečeno, zda volba odlišného ROI pozadí, při zpracování studie získané statickou scintigrafií ledvin, ovlivňuje výsledek. Zde zvolená hypotéza předkládá, že volba ROI pozadí (Circumferential či Rectangular) nemají vliv na vypočtenou relativní funkci ledvin. Cílem statické scintigrafie ledvin je co nejkvalitnější zobrazení funkčního parenchymu ledvinné kůry. Charakter vyšetření umožňuje zobrazit přechodné nebo trvalé ložiskové poškození funkce parenchymu ledvinné kůry. Navíc lze při tom stanovit poměrně přesně poměr funkce obou ledvin. U tohoto vyšetření absolutně nezáleží na věku, pohlaví ani patologii ledvin pacientů. Pro potvrzení vyslovené hypotézy byl vytvořen soubor třiceti pacientů vyšetřovaných statickou scintigrafií ledvin na Oddělení nukleární medicíny, Nemocnice České Budějovice a.s.. Programem, pro statickou scintigrafii ledvin, byla vypočítána relativní funkce. V první řadě bylo nutno zadat údaje o pacientovi do vyhodnocovacího protokolu. Hodnoty byly zaneseny do tabulek a pomocí využití programu Microsoft Office Excel 2007 byly provedeny statistické výpočty.Na základě provedených statistických výpočtů, kdy vypočítané hodnoty testového kritéria na hladině významnosti =0,05 nenáležely do kritického oboru hodnot, se potvrdila vyslovená hypotéza, a tudíž lze konstatovat, že použití dvou odlišných ROI pozadí pro výpočet relativní funkce ledvin nemá vliv na vypočtenou funkci.
The influence of the background ROI to calculate the relative function in Renal scintigraphy with 99mTc DMSA
Při statické scintigrafii ledvin je standardně vypočítáván podíl levé a pravé ledviny na celkové renální funkci, což slouží jako informace pro urologa (nefrologa). Vyšetření se provádí pomocí DMSA a pomocí tvorby ROI ledvin v ROI pozadí. ROI pozadí slouží k odečtení aktivity před a za ledvinami
Keywords: Nukleární medicína; relativní funkce; ROI pozadí; scintigrafie; ledviny; Nuclear medicine; Relative function; ROI backround; scintigraphy; kidneys