Akumulace 99m-Tc-technecistanu ve štítné žláze - Bartoš, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce bylo zodpovězení výzkumné otázky: ,,Jaký je rozsah normálních hodnot akumulace 99m-Tc-technecistanu ve štítné žláze?" Odpověď jsem získal pomocí sběru dat a následného vyhodnocení výsledků vyšetření statické scintigrafie štítné žlázy vyšetřované u 34 pacientů na Oddělení nukleární medicíny v Nemocnici v Českých Budějovicích. Referenční soubor pacientů byl sbírán v období od ledna do prosince 2017. Vedoucí práce na základě klinických údajů na žádance k vyšetření vyloučil výsledky, které vykazovaly známky hypofunkce, hyperfunkce nebo zánětu štítné žlázy. V úvodu teoretické části bakalářské práce je popsána anatomie a fyziologie štítné žlázy a příštítných tělísek. Následující kapitola popisuje poruchy funkce štítné žlázy. V poslední kapitole je popsáno vyšetřování štítné žlázy metodami nukleární medicíny, průběh vyšetření, použitá radiofarmaka a tvorba a zpracování obrazu. V praktické části je popsán postup zpracování bakalářské práce na Oddělení nukleární medicíny v Nemocnici v Českých Budějovicích. Zde jsem pracoval s počítačovým vyhodnocovacím program Xeleris s aplikací Thyroid Uptake Index. Ručně jsem zakresloval oblast zájmu okolo štítné žlázy a s pomocí programu vypočítal hodnotu akumulace ve štítné žláze. Získané hodnoty jsem statisticky zpracoval s použitím vzorců pro výpočet průměru, směrodatné odchylky a percentilu v programu Microsoft Excel. Percentil jsem určil pro 10 % a 90 %. Z výpočtů lze zjistit, že normální hodnota akumulace 99mTc-technecistanu ve štítné žláze se pohybuje v rozmezí od 0,4 % do 1,8 % a průměr je 0,85 %. Tato práce, může posloužit jako hodnocení normálních hodnot akumulace při vyšetřování štítné žlázy, na odděleních nukleární medicíny.
Accumulation 99mTc-pertechnetate in the thyroid gland
Keywords: štítná žláza; 99m-Tc-technecistan; scintigrafie; nukleární medicína; Thyroid gland; Technetium-99m; scintigraphy; nuclear medicine