Rozbor nářečních prvků v současné chodské mluvě a v díle J. Š. Baara - Jindrová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce vychází z bakalářské práce Chodské nářečí ve třech generacích. Rozšiřuje poznání chodského nářečí o jeho stylizovanou podobu v díle Jindřicha Šimona Baara a také v současných uměleckých textech. Základ práce tvoří komparace současné mluvené podoby nářečí s podobou nářečí v 50. letech a také komparace stylizovaného nářečí v Baarových knihách se stylizací dnešní. Cílem je prozkoumat vývoj chodského dialektu ve stylizované podobě i v podobě mluvené. Práce staví na hypotéze pomalu stírajícího se nářečí ve všech oblastech a hledá pro ni důkazy. Základ pro teoretickou část tvoří poznatky o Jindřichu Šimonu Baarovi, jeho životě a díle. Dále dosavadní znalosti o nářečí obecně a o jihozápadočeské podskupině se zaměřením na úsek chodský. Nezanedbatelná je rovněž část věnovaná stylizaci textu. V praktické části jsou komparovány Baarovy stylizované nářeční prvky s nářeční stylizací v uměleckých dílech od roku 1990. Dále jsou porovnávány prvky v nahrávkách od nynějších mluvčích se záznamy mluveného projevu z archivu Jindřicha Jindřicha.
The Analysis of Dialectal Elements in the Present Language in the Region Chodsko and in the Work of J. Š .Baara
Keywords: Jindřich Šimon Baar; nářečí; stylizace; současná tvorba; nářeční nahrávky; Jindřich Šimon Baar; dialect; stylization; contemporary works; dialect recordings