Využití pohádky pro rozvoj spolupráce mateřské školy s rodinou dítěte - Klapková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na využití pohádky v mateřské škole k rozvoji čtenářské pregramotnosti. Cílem práce je zjistit, jakými způsoby lze pomocí konkrétní pohádky rozvíjet čtenářskou pregramotnost u dětí v mateřské škole ve spolupráci s rodinou. Teoretická část je věnována pohádce a jejímu významu pro děti předškolního věku, vymezení pojmu čtenářská pregramotnost a kontextu s RVP PV a charakteristice období předškolního věku. V praktické části jsou využity konkrétní pohádky, k nimž autorka vytvořila náměty pro další činnosti. Do činností se zapojili i rodiče. Pomocí dotazníku je zjišťováno, jak na činnosti rodiče reagovali.
The use of a fairy tale for the development of kindergarten cooperation with the child's family
Keywords: předškolní vzdělávání; čtenářská pregramotnost; pohádky; preschool education; reading preliteracy; fairy tales