Vliv ekologických podmínek na travní porosty a optimalizace pratotechnických postupů v oblasti Borkovic. - Dušák, Radim (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce zkoumá vliv ekologických podmínek na trvalé travní porosty nedaleko rašelinišť v oblasti Borkovic. Těmito ekologickými podmínkami je rozuměn především vodní režim stanovišť. Dále je v práci zjišťován i režim výživný a pícninářská hodnota. Tyto údaje byly získávány pomocí porostové skladby bioindikačními metodami. Výsledné hodnoty jsou v práci blíže popsány a také jsou uvedeny jejich vzájemné vztahy. V závislosti na zjištěné výsledky byla navrhnuta vhodná pratotechnická opatření. Tato opatření se snaží harmonizovat produkční a mimoprodukční funkce.
The influence of ecological conditions on permanent grassland and optimalisation of pratotechnic practises in Borkovice area.
Keywords: Trvalé travní porosty; vodní režim; výživný režim; pícninářská hodnota; Borkovice; permanent graminaceous cover; water regime; nutritive regime; fodder crops value; Borkovice