Filosofické zkoumání sportu a jeho role v kontextu dobrého života - Mareš, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se věnuje filosofickému zkoumání sportu a jeho role v dobrém životě. Pokouší se rozpracovat vybrané stěžejní otázky disciplíny filosofie sportu, které se zároveň vztahují k tradičním filosofických problémům, konkrétně Co je sport?, Co je dobrý sport? a Jakou roli má sport v dobrém životě? Mezi hlavní cíle práce patří adekvátní definování sportu, přehledné charakterizování dobrého sportu a projasnění hodnoty sportování jakožto pro člověka přínosné činnosti. Struktura textu odpovídá těmto třem cílům, přičemž každému z nich je věnována samostatná kapitola. Autor představuje sport jako instrumentálně i autotelicky významnou aktivitu hodnou zařazení do rámce dobrého života. Čerpá přitom především z filosofických děl západní tradice myšlení a z českých a anglických textů obsahově náležejících do disciplíny filosofie sportu.
Philosophical Exploration of Sport and Its Role in the Context of a Good Life
Keywords: filosofie sportu; definice sportu; dobrý sport; dobrý život; autotelicita; Aristotelés; Bernard Suits; philosophy of sport; definition of sport; good sport; good life; autotelicity; Aristotle; Bernard Suits