Komparace a posouzení flexibility posturálního svalstva za pomoci intervenčního programu - Tomášek, David (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce je zvýšení protažení svalstva s tendencí ke zkracování během intervenčního cvičebního programu u skupiny cvičících v různém věku, záměrem bylo zvolit nejrůznější typ probandů. Testování probíhalo v centru zdravého životního stylu na PF v roce 2018/2019. Součástí tohoto programu je vstupní a výstupní měření cvičících probandů a zároveň jejich fotografie. Tato měření zahrnují antropometrické měření výšky a váhy, testování posturálního svalstva na základě Thomayerovy zkoušky, Mathiasova testu a dalších cviční zjišťujících zkrácení svalů, držení těla a měření indexu BMI. Na základě získaných dat proběhne ověření intervenčního cvičebního programu. U většiny testovaných probandů došlo během kompenzačního programu ke zlepšení držení těla a flexibility páteře. Celkově tedy intervenční program svůj cíl splnil.
Comparison and assessment of the flexibility of postural muscles using the intervention program
Keywords: Intervenční program; svalový systém; posturální svalstvo; stabilita; interventional exercise programme; muscle system; postural muscels; stability