Jaromír Malý - novinář a regionalista - Staněk, Libor (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce s názvem Jaromír Malý - novinář a regionalista se zabývá touto zajímavou osobností pocházející z jižních Čech, která žila v letech 1885-1955. Popisuje jeho základní životní osudy a zamýšlí se nad jeho významem jako regionálního buditele. Práce je rozdělena do devíti kapitol. V první z nich přináší přehled základní literatury, která se osobou Jaromíra Malého zabývala, a zaměřuje se také na některé tituly a studie věnované jihočeskému regionalismu. Druhá kapitola se zaměřuje na životopis píseckého regionalisty. Popisuje jeho studijní léta a následnou pracovní kariéru v Praze, zabývá se také jeho vztahem s rodinou a manželkou. Obsahem této části práce je i rozbor dopisů zaslaných Jaromírem Malým z jeho nuceného pobytu v koncentračních táborech v Německu. Třetí kapitola se zaměřila na časopiseckou činnost píseckého rodáka a přináší popis a rozbor jeho práce pro Časopis pokrokového studentstva a Pokrokovou revue. Čtvrtá kapitola sleduje také činnost Jaromíra Malého v rámci periodik. Jedná se o představení jeho práce pro krajinský časopis Otavan. Pátá část práce se věnuje krajinskému spolku Prácheň, u jehož vzniku Jaromír Malý stál. Na základě studia stanov dosud vyšlých historických studií a korespondence je v této části práce popsán vznik, vývoj a činnost spolku a také role Jaromíra Malého v něm. V šesté kapitole je popsán a rozebrán názor píseckého rodáka na roli jižních Čech v rámci českých zemí. V sedmé kapitole najdeme popsán takzvaný kulturní svět Jaromíra Malého. Na základě zkoumání jeho dochovaného archivního fondu je popsáno, s kterými osobami a z jakých oblastí kultury nebo profesí se stýkal a byl v pravidelném kontaktu. Kromě toho přináší tato kapitola krátký přehled jeho účasti na kulturních akcích a členství v různých spolcích a společnostech. Předposlední kapitola se věnuje koníčku Jaromíra Malého, sběratelství knižní značky. Poslední část práce pak shrnuje celkový význam Jaromíra Malého a upozorňuje na oblasti bádání, které je možno dalším studiem rozšířit a prohloubit. Na konci práce se nachází seznam prozkoumaných pramenů, literatury a také příloh. Přílohy tvoří soupisy článků Jaromíra Malého pro jednotlivé popsané časopisy, seznam jeho studií, které vyšly samostatně, přehled jeho nejdůležitějších životních dat a dále také fotografie. Na fotografiích se nachází obrazy Jaromíra Malého z různých etap jeho života, jeho rodný list, jeho vysvědčení ze studijních let, pozvánky na kulturní akce, vlastní exlibris, oznámení o jeho úmrtí a několik ukázek jeho korespondence s rodinou a přáteli.
Jaromír Malý the journalist and regionalist
Keywords: regionalista; regionalismus; Časopis pokrokového studenstva; Pokroková revue; Otavan; knižní značka; krajinské spolky; regionalist; regionalism; Progressive students magazine; Progressive revue; Otavan magazine; ex libris; local clubs