Vliv přídavku nutričně významných složek na vybrané vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků - Janoušek Honesová, Simona (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo určení vhodných rostlinných antioxidantů do fermentovaných mléčných produktů a posouzení jejich vybraných chemických a senzorických vlastností. Literární část se zaměřuje na jogurty, jejich obohacování a na vliv přídavku rostlinných antioxidantů. Experimentální část se zabývala analýzou vybraných ukazatelů plodů drobeného ovoce a džemů z nich vyrobených, analýzou vybraných ukazatelů bílých a ochucených jogurtů.
The effect of addition of nutritionally desirable ingredients on selected properties of fermented dairy products
Keywords: jogurt; sušené odstředěné mléko; bez černý; rybíz černý; antioxidační aktivita; vitamin C; anthokyany; polyfenoly; obohacování; senzorické vlastnosti; yoghurt; skimmed milk powder; elderberry; black currant; antioxidant activity; vitamin C; anthocyanin; polyphenols; enrichment; sensory properties