Finanční analýza průmyslového podniku - Hřebečková, Darina (Jihočeská univerzita, 2015)
Finanční analýza je důležitý nástroj posouzení finanční situace podniku na základě účetních výkazů za několik období a slouží pro rozhodování, jak majitelům nebo akcionářům tak i bankám a státním orgánům. Po provedené finanční analýze by měl podnik být schopen rozhodnout o použití volných peněžních prostředků, o jeho majetkové struktuře a o způsobu jejího financování do budoucnosti. V teoretické části je popsán cíl a předmět finanční analýzy, uživatelé finanční analýzy a postupy pro zhodnocení finančního zdraví firmy. V praktické části jsou jednotlivé ukazatele, jako například ziskovost podniku nebo platební schopnost podniku, aplikovány na výrobní podnik Leifheit, s. r. o. Cílem práce je vyhodnotit vývoj finanční situace vybraného průmyslového podniku, identifikovat případné zdroje neefektivnosti a navrhnout opatření pro jejich eliminaci.
Financial analysis of the industrial enterprise
Keywords: finanční výkaz; finanční analýza; volné peněžní prostředky; struktura aktiv; finanční zdraví; průmyslový podnik; ziskovost podniku; platební schopnost; financial statement; financial analysis; free funds; structure of assets; financial health; industrial enterprise; profitability of the enterprise; solvency