Porovnání zásad tvorby KPÚ v zahraničí a v ČR - Boček, Milan (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení pozemkových úprav v různých státech Evropy a porovnání jejich přístupu k provádění pozemkových úprav s přístupem v České republice. Detailní charakteristika zemí měla poukázat na rozličné problémy, se kterými se popisované státy musely vypořádat. Každé zemi tak patřila samostatná kapitola, kde jí byl věnován dostatečný prostor pro obsáhlý popis. Popis zemí většinou zahrnoval stručný historický vývoj pozemkových úprav, legislativní podklady sloužící k provádění pozemkových úprav a způsoby řešení rozličných problémů v průběhu realizace pozemkových úprav ve vybraných státech. Mezi hodnocené země patřily Česká republika, Rumunsko, Kypr a Švédsko. V závěru práce je objasněna skutečnost, že se způsob realizace pozemkových úprav v jednotlivých zemích navzájem přibližuje, a to i díky možnosti čerpání dotací z fondů Evropské unie.
Comparison of principles of land consolidation in the Czech republic and abroad
Keywords: pozemková úprava; scelení pozemků; rozvoj venkova; land consolidation; re-adjustment; rural development