Vědomosti zdravotnického záchranáře o předlékařské první pomoci při předávkování legálními rekreačními drogami - Vaňata, David (Jihočeská univerzita, 2014)
V této bakalářské práci na téma: Vědomosti zdravotnických záchranářů při předlékařské první pomoci při předávkování legálními rekreačními drogami, jsem se rozhodl v teoretické části definovat skupinu látek, které spadají mezi legální rekreační drogy. Dále jsem popsal historii a složení, jejich účinky na lidský organizmus, příznaky intoxikace a předlékařskou první pomoc ze strany zdravotnických záchranářů. Cílem této práce je zmapovat vědomosti zdravotnických záchranářů při poskytování první pomoci pacientům, kteří trpí otravou organizmu některou z legálně rekreačních látek. Dále mě zajímá, zdali se shoduje teorie postupů dle nejnovějších poznatků a postupy zdravotnických záchranářů v terénu. V praktické části mé práce jsem se rozhodl zaměřit na skupinu zdravotnických záchranářů Jihočeského kraje, se kterými jsem se po dobu své praxe setkával. Jako výběrový soubor jsem použil kvantitativní metodu, která se bude opírat o 50 anonymně vyplněných dotazníků. Hypotézy jsem si žádné nestanovil. Od této práce očekávám přínos pro současné a budoucí zdravotnické záchranáře. Doufám v prohloubení znalostí, zdokonalení pracovních postupů a především zviditelnění látek, které jsou společností sice tolerované, avšak velmi nebezpečné.
Paramedic knowledge of first aid overdose legal recreational drugs
Keywords: alkohol; legální drogy; intoxikace; první pomoc; rekreační užití; alkohol; legal drugs; intoxikace; first aid; recreational use