Socioekonomický status rodičů dětí hospitalizovaných na dětském oddělení z důvodu úrazu - Mikešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Úrazy patří k závažným problémům veřejného zdravotnictví. Podle dostupných statistických údajů ročně více než pět milionů lidí na celém světě na následky zranění umírá. V současné době se problematice úrazů věnuje zvýšená pozornost. Úrazy dětí jsou největším nepřítelem a zároveň nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých dospělých a třetí nejčastější příčinou úmrtí v celé populaci. V České republice mají na svědomí 300 dětských životů a 3000 trvale postižených ročně. Ve své diplomové práci se zabývám úrazy v dětském věku, které se v současné moderní době objevují stále častěji. Předmětem práce jsou dětské úrazy. Objektem práce jsou děti, které jsou vystaveny riziku úrazu. Cílem mé práce bylo zmapovat okolnosti vzniku úrazu dětí za kalendářní rok 2010 hospitalizovaných na dětském oddělení a také zjistit, zda-li socioekonomický status rodiny má vliv na okolnosti úrazu. V teoretické části popisuji jednotlivé úrazy, se kterými se můžeme u dětské populace setkat a v praktické části vyhodnocuji statistická data, které jsem získala sekundární analýzou dat s chorobopisů hospitalizovaných dětí a dotazníkovým šetřením rodičů. Z kvantitativního výzkumu vyplývá, že nejčastějším důvodem hospitalizace dětí pro úraz na dětském oddělení nemocnice v Českém Krumlově v kalendářním roce 2010 byly na prvním místě pády, zlomeniny, pohmoždění bez poranění hlavy, dále na místě druhém poranění hlavy a mozku, místo třetí tvořily poranění povrchu těla (rány, odřeniny, pohmožděniny). Nejčastějšími okolnostmi vzniku úrazu byla zaznamenána souvislost s hrou dětí bez dozoru rodičů, na dalším místě byly úrazy, které vznikly v souvislosti se sportovními aktivitami a dopravní úrazy (cyklistů a bruslařů na kolečkových bruslích). Dále bylo zjištěno, na základě testovaných hypotéz, že socioekonomické faktory neboli status rodiny, ovlivňuje okolnosti úrazu za kterých vznikl.
The Socioeconomic Status of Parents of Children Hospitalised Due to Injury in the Paediatric Ward
Keywords: úraz; děti; prevence; otrava; rizika; četnost dětských úrazů; příčiny dětských úrazů; Accident; Children; Prevention; Poisoning; Risks; Frequency of accidents in children; Causes of accidents in children