Jazyková analýza naučné prózy - Novotný, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem diplomové práce je analýza jazyka naučné prózy druhé poloviny 17. století s názvem Knihy hospodářské a její porovnání s dvěma staršími pracemi vydanými koncem 16. století pod souhrnným názvem Hospodář. Úvodní část diplomové práce přibližuje strukturu jednotlivých textů, všímá si grafické podoby zpracování textů a porovnává jejich odlišnosti. Další část práce obsahuje rozbor a porovnání jednotlivých oborů lidské činnosti participujících na chodu hospodářství, jak je reflektovali humanističtí spisovatelé. Zvláštní zřetel je kladen na termíny správního a hospodářského charakteru a změnu v jejich užívání od 16. do 18. století. Práce analyzuje zabezpečení chodu panství v představě barokního učence, dobovou evidenci a tři modelové příklady: pivovarnictví, rybníkářství a lesnictví jako typické obory dobového českého hospodářství. Poslední část práce tvoří slovník vybraných pojmů vztahujících se k oblasti hospodářství a správy panství vytvořený a rozdělený podle textů jednotlivých autorů. Cílem práce je zhodnotit vývoj jazyka v oblasti hospodářské, porovnat očekávané činnosti jednotlivých účastníků hospodářského života a pořídit soupis terminologických jednotek.
A linguistic analysis of a popular science prose
Keywords: čeština; staročeština; čeští spisovatelé; humanismus; literatura a dějiny; historická lingvistika; lexikologie; slovníky; baroko (literatura); Kryštof Fischer; Jan Brtvín; Mikuláš Černobýl; encyklopedická literatura; naučná literatura; próza; Czech language; old Czech language; Czech authors; humanism; literature and history; historical linguistics; lexicology; dictionaries; baroque literature; Kryštof Fischer; Jan Brtvín; Mikuláš Černobýl; reference literature; professional literature; prose literature