Mateřství - socha v prostoru (prakticko-teoretická práce) - Vojtíšková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce na téma mateřství se zabývá vyjádřením trvalého vztahu matky a dítěte. Hledá různé přístupy, nové formy více či méně závislé na vizuální realitě v tvorbě sochařů pařížské avantgardy, zejména C. Brancusiho, které by pomohly vyjádřit tento trvalý vztah odpovídající formou.
Maternity - situated outdoors
Keywords: mateřství; matka; dítě; Brancusi; pratvar; ideální tvar; jednoduchost; vztah; trvalost; pouto; ovoid; maternity; mother; children; Brancusi; lasting conection; simple; affinity; development; ovoids