Self-destruction in the works of Chuck Palahniuk - Lieders, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem předkládané diplomové práce je fenomén sebezničení v dílech amerického autora Chucka Palahniuka, který se ve svých dílech hojně zabývá rozpadem soudobé společnosti. Sebezničení, které často popisuje velmi explicitně, je v jeho pojetí vyobrazeno jako způsob občanské neposlušnosti a vyrovnání se se společenskými a osobními problémy. První část práce se věnuje důležitosti občanské neposlušnosti v americké kultuře a tématu násilí, které tamní literatura také zpracovává. Další část se zabývá transgresivní fikcí, se kterou bývá Palahniukovo jméno často spojováno. Následuje shrnutí tvorby tohoto autora. Práce v neposlední řadě zkoumá fenomén sebezničení ve vybraných Palahniukových dílech a analyzuje úlohu tohoto motivu v jednotlivých příbězích.
Self-destruction in the works of Chuck Palahniuk
Keywords: Chuck Palahniuk; transgresivní fikce; sebezničení; občanská neposlušnost; násilí; Chuck Palahniuk; transgressive fiction; self-destruction; civil disobedience; violence