Investiční možnosti drobného investora na kapitálovém trhu v ČR a jejich komparace - Beňová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá investičními možnostmi drobného investora na kapitálovém trhu. Hlavním cílem práce je charakterizovat tyto možnosti a porovnat je. Vzhledem k širokému pojetí tématu se práce zaměřuje na investování s akciemi na českých burzách prostřednictvím obchodníků s cennými papíry. Aby byl investor při obchodování úspěšný, je zapotřebí podrobná znalost dané problematiky. Práce tedy nejprve teoreticky charakterizuje finanční trh, především kapitálový trh. Dále je popsán burzovní trh, některé investiční instrumenty a investiční strategie. Praktická část se nejdříve věnuje burzám ČR a na základě jejich porovnání je doporučena burza, která je pro drobného investora vhodnější. Dále se praktická část zabývá výběrem obchodníka s cennými papíry, jsou zde představeny tři firmy, které zprostředkovávají obchody na burzách. Obchodníci jsou porovnáváni na základě stanovených kritérií, kritériem jsou např. poplatky a historie firmy na trhu. Na základě vícekriteriálního hodnocení je doporučen obchodník, který je pro drobného investora nejvhodnější.
Investment opportunities of small investor on the capital market in CR and their comparison
Keywords: kapitálový trh; investor; akcie; obchodník s cennými papíry; capital market; investor; stock; securities trader