Hodnocení pracovních podmínek zaměstnanci sociálních služeb pro seniory - Ušiaková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Nejpočetnější skupinu uživatelů sociálních služeb tvoří senioři, neboť u nich dochází přirozenou cestou k souběhu nepříznivých zdravotně sociálních faktorů. Subjektivní vnímání kvality poskytované péče klientem je podstatnou měrou utvářeno právě lidským přístupem a profesionalitou jejích zaměstnanců. Práce v sociálních službách pro seniory zaznamenává stále významnější nárůst požadavků na zaměstnance, kteří jsou hlavními nositeli kvality péče svým individuálním, empatickým, profesionálním přístupem. Tato práce zkoumá, jak pracovní podmínky v zařízeních péče o seniory ovlivňují úsilí zaměstnanců sociálních služeb. Co přináší tomuto nejdůležitějšímu, byť většinou přehlíženému článku procesu uspokojování potřeb seniorského uživatele. Ve výzkumu byli osloveni zaměstnanci zařízení v Plzeňském kraji, ve kterých je většinovým uživatelem služeb osoba v seniorském věku (domovy pro seniory, denní stacionáře, centra denních služeb, domovy se zvláštním režimem, odlehčovací služby, osobní asistence, pečovatelská služba, tísňová péče, sociální služby v zdravotnických zařízeních ústavní péče, sociálně terapeutické činnosti pro seniory a osoby zdravotně postižené, týdenní stacionáře). Cílem práce bylo identifikovat významné momenty ovlivňující kvalitu pracovních podmínek. Zkoumá, které skutečnosti pracovníci přijímají jako pozitivní a přínosné, a které jim naopak práci ztěžují, tedy v konečném důsledku brání uskutečňovat to, co je jejich hlavním úkolem a posláním. Výzkum byl uskutečněn dotazníkovou formou sběru dat, distribuováno bylo 180 dotazníků, kde mohli zaměstnanci vyjádřit svůj názor na danou problematiku. Vráceno bylo 134 dotazníků, což představuje návratnost 74 %. Práce srovnává pracovní podmínky zaměstnanců pobytových a terénních poskytovatelů sociálních služeb, vlivy dalšího vzdělávání pracovníků a změn vzniklých zaváděním standardů kvality péče z pohledu zaměstnance. Získané informace pomohou identifikovat, a následně na úrovni poskytovatelů, zřizovatelů i celé společnosti pracovat na postupném zlepšování problematických faktorů pracovních podmínek zaměstnanců sociálních služeb pro seniory.
Working Conditions of the Staff in Social Centres for Seniors
Keywords: stáří; stárnutí; pracovníci sociálních služeb; sociální služby pro seniory; pracovní podmínky; old age; ageing; social workers; social services provided to seniors; working condition