Software pro zobrazování molekulárních struktur - Krohová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na vizualizaci a úpravu molekulárních struktur. Cílem práce je seznámení se s prací v programech sloužících pro zobrazování molekulárních struktur, vyřešení několika modelových úloh v těchto aplikacích a následné zhodnocení jednotlivých programů, jejich možností, jednoduchosti ovládání a doporučení vhodných programů k řešení konkrétních úkolů. V první kapitole předkládám úvod do vizualizace molekul, tzn. popisuji přechod od fyzických modelů k dnešním softwarovým aplikacím pro zobrazování molekulárních struktur. Dále se zabývám formáty souborů, pro ukládání molekulárních struktur. Třetí kapitola je věnována popisu funkcí komerčního programu DS ViewerPro 5.0 a volně šiřitelných aplikací DS Visualuzer 3.0, Visual Molecular Dynamics (VMD) a Rasmol. Čtvrtá kapitola obsahuje vyřešení několika modelových úloh. V závěrečných kapitolách jsem jednotlivé programy porovnala. Tato práce by mohla sloužit k rychlému seznámení s prohlížeči a pomoci při výběru programu pro konkrétní úlohy.
Software for visualization of molecular structures
Keywords: DS ViewerPro; DS Visualizer; VMD; Rasmol; Software; Discovery Studio; DS ViewerPro; DS Visualizer; VMD; Rasmol; Software; Discovery Studio