Analýza stravování a pohybové aktivity adolescentů v Českých Budějovicích - Dedková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce je zaměřena na pohybovou aktivitu, způsob stravování, denní režim a dietní zvyky adolescentů na dvou českobudějovických gymnáziích. Ve vybrané složce také zjišťuje výskyt obezity a anorexie Výzkumu se zúčastnilo celkem 311 studentů ve věku od 15 do 19 let. Každý z žáků vždy vyplnil dotazník týkající se výživy a pohybu a následně u něj byla změřena tělesná váha, výška a podkožní tuk. Zjištěné údaje byly zpracovány metodami BMI a BIA a poté porovnány s údaji z měření z roku 2008. Výsledky ukazují na 16 % probandů s nadváhou a pouze 1 % s obezitou podle metody BMI. Metodou BIA bylo naměřeno 4 % obézních a 9 % trpících nadváhou. Porovnání s rokem 2008 přineslo zjištění, že ubylo studentů s obezitou, ale naopak přibylo těch s nadváhou.
The Analysis of diet and physical activity in adolescents in České Budějovice
Keywords: zdravá výživa; pohyb; poruchy příjmu potravy; obezita; tělesná výška; tělesná váha; BMI; BIA; healthy nutrition; exercise; eating disorders; obesity; body height; body weight; BMI; BIA