Zpracování techniky a metodiky běžeckého lyžování a jejich prezentace formou DVD - Dorocká, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Úlohou této bakalářské práce bylo vytvoření rozboru vybavení pro běžecké lyžování, rozboru techniky a metodiky běžeckého lyžování a vytvoření výukového DVD pro pedagogy tělesné výchovy na druhém stupni základních škol. Tato práce je rozdělena na analytickou část obsahující krátký úvod do historie, rozbor vybavení pro běžecké lyžování, rozdělení závodních disciplín, organizaci závodů a teorii k výukovému DVD. Další částí je část syntetická, která zahrnuje rozbor techniky běhu na lyžích, konkrétně klasickou techniku a bruslení. Rozbor obsahuje způsoby běhu u jednotlivých technik. Také zahrnuje rozbor nejčastějších chyb určitých způsobů běhu a konkrétní informace o vytváření výukového DVD. Hlavním cílem této práce byla realizace výukového DVD. K tomu bylo zapotřebí vytvoření kompletního scénáře, obstarání potřebného lyžařského vybavení a materiálů k natáčení záběrů.
Processing of cross-country skiing technique and methodology and their presentation in the form of a DVD
Keywords: běžecké lyžování; výukové DVD; vybavení pro běžecké lyžování; rozbor techniky a metodiky; cross-country skiing; educational DVD; cross-country skiing equipment; analysis of technique and methodology