Rudolf Svačina a Václav Jaroš - léta strávená v nacistickém věznění - Kratochvílová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se bude zabývat osobou Rudolfa Svačiny, příslušníkem českého učitelstva z pohraničí, jeho mentalitou, identitou a zejména způsobem vzpomínání na prožitek věznění v koncentračních táborech v období druhé světové války. Teoretická část se bude zaměřovat na výčet forem nacistické perzekuce českého obyvatelstva během okupace, poté bude následovat krátké shrnutí historie koncentračního tábora Flossenbürg, Malé pevnosti Terezín a věznice na Pankráci, které bude následně konfrontována s osobními vzpomínkami Rudolfa Svačiny a Václava Jaroše z dob jejich zatčení a následného věznění. Empirická část práce nabídne srovnání vzpomínek Rudolfa Svačiny, vesnického učitele z Domažlic, s Václavem Jarošem, pražským učitelem vězněným v pankrácké věznici. Součástí empirické části bude vylíčení života Rudolfa Svačiny, zejména jeho pedagogické praxe a zkušeností z meziválečného období, stejně tak bude zobrazen vhled do života Václava Jaroše. Cílem kvalifikační práce bude zmapovat vzpomínky Rudolfa Svačiny a Václava Jaroše na dobu jejich věznění a poskytnout tak úplný vhled do života dvou obyčejných lidí snášejících úděl nacistického věznění.
Rudolf Svačina and Václav Jaroš - years spent in Nazi inprisonment
Keywords: Rudolf Svačina; koncentrační tábor; nacistická perzekuce; učitel; Václav Jaroš; Rudolf Svačina; concentration camp; the Nazi persecution; teacher; Václav Jaroš