Spánek a prostorová navigace - Marková, Stefanie (Jihočeská univerzita, 2020)
Spánek je důležitá součást našeho života. Řadí se mezi základní lidské potřeby a jeho důležitost pro základní kognitivní funkce je aktuálním výzkumným tématem. Teoretická část této práce se zaměřuje na spánek a jeho vliv u jednotlivých spánkových stádiích. Bližší pozornost byla také věnována paměti a prostorové navigaci, která je dnes zkoumána ve spojitosti s účinností fází bez rychlých očních pohybů (NREM) spánku. NREM spánek je typický svoji pomalovlnnou aktivitou a výskytem spánkových vřetének, které by mohly napomáhat v konsolidaci paměťových stop prostorové navigace. Tento efekt byl zkoumán často na hlodavcích, avšak lidských studií ještě mnoho nebylo. Praktická část této práce se proto věnuje efektu spánku jako předpokladu pro konsolidaci paměťových stop. Naši participanti byli tvořeni ze skupiny zdravých 20 studentů (n = 20) v rovnoměrném genderovém zastoupení (10 můžu a 10 žen). Ti se zúčastnili opakovaného měření a byli variováni vystavení spánku s bděním, během fáze integrace paměťových stop egocentrické a alocentrické prostorové navigace. Toto experimentální měření proběhlo za pomocí bludiště Blue Velvet Arena v Národním ústavu duševního zdraví.
Sleep and Spatial navigation
Keywords: spánek; fáze spánku; paměť; prostorová navigace; konsolidace; sleep; sleep phase; memory; spatial navigation; consolidation