Výchovně vzdělávací postupy se zaměřením na výchovu ke zdraví v dětských domovech - Jakešová, Monika (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce je zaměřena na zjištění výchovně vzdělávacích postupů používaných vychovateli v dětských domovech týkajících se výchovy ke zdraví. V teoretické části jsou rozebrány pojmy výchova ke zdraví a ústavní péče v České republice. V praktické části byl zjišťován pohled vychovatelů a vedoucích vychovatelů v dětských domovech na fyzické a duševní zdraví svěřených dětí a jejich stravovací a pitné návyky. Tyto údaje byly sesbírány vytvořením ankety vlastní konstrukce, obsahující 28 otázek. Výsledky získané z ankety vlastní konstrukce vypovídají, že 66,7 % dotazovaných vychovatelů se věnuje dostatečné pohybové aktivitě dětí, 69,4 % si s dětmi povídá o zdravém stravování a 77,8 % vychovatelů zná nějaké techniky regulace stresu.
Educational processes focusing on health education in orphanages
Keywords: dětský domov; náhradní péče; výchova ke zdraví; zdravý životní styl; vychovatel; orphanages; substitute care; health education; healthy lifestyle; educators in orphanages